Fiji

Fiji

Jordklodens smukkeste sted! To gange har vi haft fornøjelse af dette paradis – første gang på en ti dages ferie på en lille uspoleret ø flere timers sejlads fra hovedøen, anden gang på en forlænget bryllupsweekend i forbindelse med en rejse til Bli Bli i Australien.

Rutesejlads mellem øerne

Fra Nadi lufthavn på hovedøen i Fiji-øgruppen kan man med taxi eller bus blive transporteret til den anden side af øen, hvor Denerau Marina havnen ligger. Herfra går der dagligt en rutefærge langs øerne. Der er check-in på færgen både med person og bagage på næsten samme måde som i en lufthavn – din bagage bliver simpelthen markeret med din destination og opbevaret under hele sejladsen. Ved ankomst får du udleveret din bagage igen.

Det er muligt at sidde udenfor øverst på færgen, men ved store bølger, som vi havde på turen dertil, bliver det meddelt over højttalerne, at øverste etage lukkes. Rigtig mange – ligesom jeg selv – blev søsyg på de mange timer på færgen, så det kan anbefales at medtage midler mod søsyge for en sikkerheds skyld.

Pga. fredning og lavt koralfyldt vand omkring øerne kan større skibe som færgen ikke lægge til helt inde ved destinationsøerne. Det betyder, at passagerne på færgen bliver afhentet af mindre både fra den pågældende ø.

På vores lille ø var det end ikke muligt at lægge til helt inde ved øen for båden – så ca. 10 meter ude i vandet blev vi sat af med personalet bærende vores kufferter på hovedet, og måtte gå gennem det vandet ind til stranden… det kan derfor anbefales at rejse med færgen i sko, der kan tåle saltvand eller nemt kan tages af.  

Bryllup på Fiji

Vi blev gift på Fiji – med fødderne i det smukke turkisblå vand i strandkanten. Det var en unik og fantastisk oplevelse, som på alle måder kan anbefales. Hvis I planlægger et bryllup på de paradisiske øer, er det en god idé, at sørge for at alle nødvendige dokumenter er på plads inden afrejse.

Særligt relevant er det på forhånd at aftale med myndighederne på Fiji, at I får et såkaldt Apostille-stempel på jeres vielsesdokument inden hjemrejsen. Fiji er ét af de lande, der sammen med Danmark er med i en Apostille-aftale, der med et bestemt stempel godkender juridiske dokumenter mellem de forskellige lande.

Vi kunne ikke nå at få Apostille-stemplet på vores vielsesdokument fra Fiji, inden vi rejste videre til Australien – så vi fik eftersendt det fra meget hjælpsomme personer på Fiji, der hjalp med at arrangere brylluppet.

Et godt tip… aftal med myndigheder på Fiji at få apostille-stempel på inden hjemrejse

Fredning

Der er meget streng beskyttelse af koralrevet omkring Fiji – det betyder, at man ikke må gå på koralrevet eller sejle henover, når der er lavvande. Ved flere øer, hvor der er koralrev tæt på stranden, er der derfor anlagt små ’stier’ af beton eller sten ned i vandet, som man skal gå på, når man skal ud og bade, dykke eller sejle. Denne strenge beskyttelse gør rigtig meget natur og kyst på Fiji til urørt og helt unikt for nutiden. På vores ø lå der store konkylier og forstenede koraller spredt på stranden, som vi ellers har oplevet, at strandene er ryddet for på andre smukke steder som Maldiverne og Zanzibar. Desværre er der store bøder for at tage dem med hjem, så forvent ikke at få udbygget strandskal-samlingen med et besøg på Fiji.

Mentaliteten på Fiji, som vi oplevede det, virkede også uberørt og autentisk. Som folkefærd virker fijianere afslappede og ægte i den forstand, at man som turist ikke føler sig overdænget med påtagede ’turist-smil’ – vi har begge gange nydt at blive betjent på overnatnings- og spisesteder af ægte mennesker med ægte humør og forskellige personligheder. Endnu én af de ting, der gør Fiji til noget særligt!

Ferskvand

Mange af øerne på Fiji er ret isolerede og primitive, og ferskvand til badeværelserne er derfor ofte regnvand fra store opsamlingskar. Efter en lang tørkeperiode tilbyder nogle hoteller/ resorter kun ferskvand i få timer hver morgen og aften – ellers kommer der saltvand ud af bruseren.

Vi havde på Fiji begge gange stor glæde af de vandflasker med kulfilter, som vi altid har med på rejser. Det er ikke særlig avancerede flasker – de ligner blot almindelige vandflasker med en kulfilterstav ned i midten. Når du drikker fra flasken, filtreres vandet gennem kulfiltret og renser vandet.

Et godt tip… medbring evt. en vandflaske med kulfilter